Végre elkészült az eddigi legátfogóbb riport a hazai startup helyzetről, hála a Startup Hungary alapos felmérésének. A kutatás többek között azért jelentős, mert megmutatja, hogy most milyen kihívásokat tartogat a hazai ökoszisztéma. 

A lehetőségeket tekintve azonban kimondottan hiánypótló anyag született, amely végre mérhetővé tett és számszerűsít rengeteg olyan adatot, amit eddig legfeljebb sejteni lehetett.

 

30+-os diplomás világpolgárok

A 2020-as adatokból álló felmérést 232-en töltötték ki: ez jókora szelete annak a nagyjából 1000 startupnak, amely a tavalyi évben működött hazánkban.

Úgy tűnik, hogy az átlagos magyar startupper:

  • 30 feletti férfi,
  • legalább master diplomával és komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik, amit vagy egy másik startupnál, vagy multinál szerzett,
  • legtöbbjük élt és akár dolgozott is külföldön. 

 

B2B-nak áll a világ

Az is kitűnik, hogy javarészt a B2B startupok válnak sikeressé ebben a régióban. Különösen a mérnöki tudást igénylő területeken válnak gyorsan bajnokká a cégek, de a mély technológiában is erősek vagyunk.

Hiányzik a marketingismeret és az értékesítői véna

A technológiai tudással jól állunk, azonban marketing és sales tekintetében nincs elég tapasztalatuk és ismeretük sem a magyar startuppereknek. Ezeket a hiányosságokat a virágzó ökoszisztémákban a korábban már sikereket elért, tapasztalt vállalkozók forgatják vissza a trónkövetelőknek.

A TLF Capitalnál éppen ezeknek a hézagoknak a kitöltését tűztük ki célul. Mentori programunk és vállalatfejlesztési tanácsadásunk segítségével az általunk megszerzett tudást injektáljuk a portfóliónkba tartozó vállalatokba.

Tudj meg többet a Szolgáltatásainkról!

A cél a nemzetközi piac

A külföldi piacok felé nyitás a válaszadók 72%-a számára elsődleges cél a következő egy évben. Ugyanakkor azok, akik már rendelkeznek komolyabb nemzetközi kapcsolatokkal, a bevált receptnek megfelelően könnyedén lehagyják a mezőny többi szereplőjét. A hangsúlyosabb sikertörténeteknek visszatérő motívuma a gyors külföldi terjeszkedés. 

Ez azonban költséges dolog.

Nehéz a finanszírozás

A tőkebevonás tekintetében a nemzetközi befektetők népszerűek lennének ugyan – ám viszonylag kevesen támaszkodhatnak magabiztosan erre a lehetőségre. A hazai bürokrácia és jogi környezet rengeteg buktatót tartogat a vállalkozások számára, így a megfelelő finanszírozás – különösen a kezdeti időszakban – komoly nehézségeket okozhat. 

A TLF Capitalhoz hasonló angyalbefektetők erre kínálnak megoldást. 

A magyar piacon azonban egyelőre még kevesen vagyunk, akik képesek valós, jól használható gazdasági és jogi tapasztalatot is felmutatni a tőkén kívül. 

Ismerj meg minket!

Magabiztos célkitűzések

A magyar startup szcéna nagyravágyó, folyamatosan fejlődik és nagy potenciállal bír. Sokan bíznak komoly nemzetközi sikerekben, sőt, a kitöltők 34%-a egyenesen unikornis szerepről álmodik.

Bár az ökoszisztéma kevésbé ideális, mint mondjuk néhány szomszédos országban, a kilátások azért egyre jobbak. 

A TLF Capitalnál minden nap azon dolgozunk, hogy kedvezőbb feltételeket teremtsünk az induló vállalkozásoknak. Megoldást kínálunk nem csak a finanszírozási, de a vállalatirányítással kapcsolatos egyéb problémákra is.

Befektetőt keresel? Töltsd ki a kérdőívet!

 

 

Forrás:

https://forbes.hu/uzlet/startup-kutatas-forbes/

https://forbes.hu/uzlet/startupjelentes-startup-hungary-forbes-2021/

https://www.startuphungary.io/ 

https://bit.ly/3xYaiVx