A Startup Hungary idei kutatásának tanulsága szerint a startupok 72%-a szeretne külföldi piacra lépni egy éven belül. Neked is ez a célod? Cikkünkből megtudhatod, mi kell ahhoz, hogy siker koronázza az elhatározásodat.

A nemzetközi piacra lépés számos izgalmas lehetőséggel kecsegtet. Ugyanakkor sok buktatót tartogathat, amelyre nem árt felkészíteni a céget. Nagyon sok kidobott pénztől és fejfájástól kíméled meg magadat, ha előre gondolkodsz és követed a tanácsainkat.

Az előkészületek

  • Versenyképesség ellenőrzése

A vállalat teljes átvilágítása az első lépés. Biztosnak kell lenned abban, hogy a vállalkozásod valóban versenyképes-e. A terméked vagy szolgáltatásod akkor eladható, ha van egy jól eltalált uniqe selling proposition. Hogy mitől különleges, mi teszi jobbá bármelyik másik hasonló terméknél a piacon. Képesnek kell lenned rá, hogy ezt a tulajdonságot megfelelően kommunikáld mindenhol, a termékcsomagolástól kezdve a sajtóanyagokig.

  • Vizsgáld meg a menedzsmentet

A sikeresen végrehajtott expanzióhoz elhivatott vezetőre lesz szükség, aki pontosan látja maga előtt a célokat és a szükséges teendőket is. A vállalatot pedig nem csak operatív módon kell tudnia képviselni, de jól kell boldogulnia a befektetők, a versenytársak és más emberek között is.

Átalakításra szorulhat a szervezeti felépítés és a menedzsment is. A nemzetközi piacon való jelenlét sokszor komolyan megváltoztatja a vállalat mindennapjait. Új alapokra helyezi a vállalati kultúrát és a felelősségeket. Ez nem biztos, hogy mindenki által támogatott cél.

  • Pénzügyi elemzés

Meg kell vizsgálnod a vállalat jövedelemtermelő képességét és azt is, hogy milyen mértékben képes finanszírozni az expanziót. Amennyiben hiányzik a megfelelő tőke, úgy befektetőre, hitelre vagy más külső forrásra lesz szükség, amelynek a feltételeit szintén meg kell teremteni. 

  • Trendelemzés

A terjeszkedést megelőzően egy átfogó trendelemzésre is szükséged lesz. Így az aktuális trendekből kiindulva megrajzolhatók azok az irányok, amelyek következő 10, vagy akár 25 évben meghatározzák majd a piacot. Így megtudhatod, merre érdemes indolnod.

Kipipáltad a fenti lépéseket? Még mindig nem szállt inadba a bátorságod? Akkor jöhet az izgalmas rész.

 

A nemzetközi piacra lépés

  • Jogi- és gazdasági környezet feltérképezése

Itt az idő utánajárni azoknak a szabályozásoknak, amelyeknek a külföldi piacon meg kell majd felelni. Ezek akár a termékfejlesztést és a marketinget is érinthetik, ezért fontos, hogy mindennel tisztában legyél.

  • Kapcsolati háló kiépítése

Vedd fel a kapcsolatot a helyi képviselettel és más döntéshozókkal. A toborzáshoz vagy az ingatlankereséshez is szükséged lesz támogatásra, ezért meg kell találnod azokat az embereket, akik a segítségedre lesznek.

  • Termékfejlesztés

Az előzetes elemzésekből levont konzekvenciát felhasználva elindulhatnak a gyártási folyamatok. Előfordulhat, hogy teljesen új termék fejlesztésére lesz szükség, de az is lehet, hogy csak egy kis igazítást és új csomagolást igényel majd a meglévő termék.

  • A termelés és szállítás biztosítása

A termelés folytonosságának biztosítása, a beszerzés, a kiszállítás és az egyéb logisztikai kérdések végére pontot kell tenned. Vedd fel a kapcsolatot azokkal a partnerekkel, akikre szükséged van. Alakítsd ki a megfelelő folyamatokat, kösd meg a szükséges szerződéseket és állítsd őket a rajthoz.

  • Értékesítés a célnyelven

A weboldaltól kezdve a termékcsomagolásokon át egészen a hírlevélszövegekig mindent megfelelően át kell ültetni a célnyelvre. Fontos, hogy az ügyfélszolgálat kiépítéséről vagy más support biztosításáról is gondoskodj.

A nemzetközi piacra lépéshez biztosítanod kell a fentieket. Akkor jársz a legjobban, ha segítséget kérsz olyanoktól, akik már tudják, hogyan lehet sikeresen terjeszkedni.

A TLF Capital nem csak abban lehet segítségedre, hogy a felmerülő – igen jelentős – költségeket finanszírozd. Rendelkezésedre bocsátjuk azokat a jogi-, pénzügyi- és adózási szakértőket, akikkel már számos sikeres expanziót sínre tettünk. Ha velünk dolgozol, biztos lehetsz benne, hogy felkészítjük a cégedet és végigvezetünk a folyamaton, ha eljön az ideje. 

Neked is segítsünk a növekedésben? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Forrás:

https://hbkik.hu/wp-content/uploads/2020/05/K%C3%BClpiac-Munkaanyag-v7-v%C3%A9gleges-1.pdf

https://mentorsandpartners.com/a-nemzetkozi-expanzio-5-lepese/