Az európai tőke-beruházások 2021-ben a várakozásokat is felülmúló növekedést mutatnak. A magyar startup szcéna is elkönyvelhetett néhány komoly sikert idén, de a kontinens startupjai összesen 52,2 milliárd dollárt gyűjtöttek be csak az Egyesült Államokból. Mitől pörög úgy a nyugat-európai startup ökoszisztéma és kik csinálták meg a szerencséjüket idén? Ennek járunk utána legújabb cikkünkben.

 

A 2020-as megtorpanást idén felívelő tendencia követte az európai részvénypiacon. A növekedést olyan folyamatok okozzák, amelyeknek hála Európa egyre nagyobb pénzmozgások terepe lehet a következő időszakban.

 

Európai hubok a Szilícium-völggyel szemben

Vállalkozói szempontból Nyugat-Európa egyre kedvezőbb ökoszisztémát jelent. A jogi- és technológiai háttér biztosítására egyre több olyan startup hub jön létre, ahol a kockázati tőkebefektetők, a vállalatok, az egyetemek és a kutatóközpontok tevékenységei koncentrálódnak, ezzel inspiráló és lehetőségekkel teli környezetet hozva létre a fiatal vállalkozóknak.

A klasszikus hubok – mint akár a Szilícium-völgyben lévők – helyett a nemzetközi tőkebefektetők is egyre szívesebben finanszírozzák az európai startupokat, hiszen az akadályok földrajzi és jogi szempontból is ledőlni látszanak.

A legkedvezőbb ökoszisztémát jelentő központok jelenleg London, Berlin és Párizs. Az unikornisok számát tekintve pedig a legnagyobb növekedést 2015 óta Párizs, München, Manchester, Stockholm, Amszterdam, Madrid és Berlin városai érték el.

 

Tudod, hogy mi van az unikornison túl?

Az unikornisok azok a startupok, amelyek elérik a legalább 1 milliárd dolláros értékelést. Ezen az analógián haladva pedig eljuthatunk a dekakornis szintig, ami a 10 milliárd dolláros vállalatokat takarja.  Itt azonban nincs plafon: a szuper-unikornis vállalatok szintjén már olyan cégeket találunk, amelyek elérték a 100 milliárd dolláros értékelést.

A nyugat-európai kockázatitőke az alacsony kamatoknak köszönhetően várhatóan folytatja majd emelkedő tendenciáját. Az egészségügyi és a technológiai ágazatok szárnyra kaptak a pandémia miatt. Ezen felül az unikornisok növekvő száma és a nyugat-európai hubok innovációs potenciálja is kedvezően hat a befektetésekre.

 

Unikornisok és nagy ötletek Nyugat-Európában

Rekord évet zár Európa az unikornissá duzzadó vállalatok terén. Ez már júniusban tudható volt, amikor a párizsi székhelyű fintechben utazó Ledger 380 millió dollárt zsebelt be .

A brit ökoszisztéma fialta eddig a legtöbb európai unikornist, de 2021-ben Németországból is 8 vállalat érte el az 1 milliárd dolláros küszöböt. Közöttük volt a Scalable Capital is, ami digitális vagyonkezeléssel foglalkozik, valamint az online élelmiszerszállításban utazó berlini Gorillas, amely márciusban nyerte el az unikornis státuszt 290 millió dolláros befektetésével. A kriptovaluta és a pénzeszközkezelés mellett a pandémia során megváltozott életvitelre reflektáló vállalkozások is komoly sikereket könyvelhettek el. 

Nagyon nagy az érdeklődés továbbá az ESG-k és a fenntartható befektetések iránt. 

 

Tudod mi az az ESG vállalat?

Az ESG-k átlátható működésű, társadalmi- és környezettudatos munkát végző vállalatok. Napjaink és a jövő legforróbb kérdéseire keresik a választ.

A Portfólió előadója, Fischer Bálint szerint manapság minden második befektetett euró ESG-alapokba megy globális szinten. Ebben az üzletágban pedig a fiatal generáció jut nagyobb szerephez: 2030-ra főleg a millenial korosztály fogja birtokolni a globális vagyon közel felét. Emellett a digitális egészségügyre fókuszáló vállalatok is kaszáltak az elmúlt két évben – 2020-ban 3,2 milliárd dollár áramlott be a szektorba.

 

Mi a helyzet itthon?

 A kelet-közép-európai régió startup ökoszisztémája is fejlődik, de nálunk egyelőre még nincs kialakult kultúrája az inkubátorként és megfelelő táptalajként szolgáló huboknak, amik támogatni tudnák a nemzetközi sikerek elérését. A jogi környezet és a viszonylag kisszámú nemzetközi tőkebefektetői tapasztalattal rendelkező vállalat nem szolgálja olyan mértékben a startupok érdekeit, amennyire a képzett fiatalok és a vállalkozói kedv indokolná.

A TLF Capital középtávú terveiben mindenképpen szerepel, hogy létrehozzunk olyan inspiráló közegeket, ahol az infrastruktúra és a tudás is elérhető közelségbe kerülhet és segít összefogni a tőkebefektetést igénylő vállalkozásokat. 

Kapcsolatainknak hála pedig már most is képesek vagyunk olyan hátteret biztosítani a portfólió-társaságainknak, amely elősegíti a lendületes fejlődést.

Ha szeretnél minél előbb részese lenni a magyar startup világnak, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!