Sok vállalkozás bukik el azon, hogy az alapítók nem fordítanak elegendő figyelmet a vezetői szerepük formálására. Jó csapattal és a megfelelő munkahelyi légkörrel sokkal könnyebb átvészelni az üzletileg megterhelő időszakokat, sőt, akár a hiányosságokból származó hátrányok is mérsékelhetők általa. Mindez azonban nem valósulhat meg megfelelő vezetői attitűd nélkül.

Szerencsére a legtöbb kompetencia, amely általában a jó vezetőket jellemzi, tanulható és fejleszthető. A személyiségjegyeid meghatározhatják ugyan, hogy egyes területeken több vagy kevesebb munkával tudsz-e eredményeket elérni, de a jó vezetővé válásod útjában mindössze 3 dolog állhat:

  • ha nem akarsz fejlődni,
  • ha nem veszed észre, hogy miben kellene fejlődnöd,
  • ha nem tudod elismerni, hogy hibáztál.

Ez a 3 dolog azonban nem csak a vezetői ambícióidat képes romba dönteni. Semmilyen beosztásban nem várható el siker, ha hiányzik belőled a józanság, az éleslátás, a kitartás és a felelősségvállalás képessége.

Ha birtokában vagy a kellő motivációnak és képes vagy elfogadni, hogy vannak hibáid, akkor viszont előbb-utóbb szinte biztos, hogy jó vezető válhat belőled. Az alábbiakban megnézzük azokat a vezetői képességeket, amelyeknek birtokában kell lenned, és tippeket adunk, hogyan fejlesztheted magad az érintett területeken.

1. Hitelesség

Ahhoz, hogy a csapatod bízzon benned, hitelesnek kell lenned. A szavaid csak egy nagyon kis részét fedik le a kommunikációdnak. A metakommunikáció révén a kollégáid a testbeszédedet, a mimikádat, a szokásaidat, a hanglejtésedet is érzékelik. A rólad alkotott kép sokkal összetettebb annál, mint hogy öltönyben jársz-e dolgozni vagy tornacipőben és mit mondasz a meetingeken.

Ha nem azt mondod, amiben valójában hiszel, ha olyannak akarod mutatni magad, ami nem vagy, akkor sosem fognak bízni benned. Nem kell meghazudtolnod önmagad. Légy őszinte és korrekt – önmagaddal szemben is.

2. Képviseld a víziót

Vezetőként elsősorban nem az a dolgod, hogy a beosztottakat állandó ellenőrzés alatt tartsd. Sokkal inkább az, hogy jelenléteddel, cselekedeteiddel és szavaiddal – egész lényeddel képviseld a víziót, amit a cég és az abban való munkálkodás jelent. Nem a jelenért felelsz igazán, hanem a jövőért. 

A dolgozóid akkor lesznek elhivatottak és boldogok, ha tudják, hogy van értelme és célja annak, amit csinálnak. Neked kell emlékeztetned őket, újra és újra, hogy mi az a nagyobb jó, amire törekedniük kell, mikor kitűzik a névtáblájukat, mikor felveszik a telefont, mikor felmossák a folyosót. Ezt a víziót kell életben tartanod.

3. Kommunikáció

Vezetőként mindenképpen szükséged lesz rá, hogy a kommunikációs készségedet fejleszd. Ha egyébként is jó érzéked van a szavakhoz és könnyen kijössz az emberekkel, akkor sem árt, ha elolvasol pár könyvet a témával kapcsolatban és időnként elvégzel egy tréninget.

Ez a készség azonban legjobban gyakorlással fejleszthető. Elegyedj szóba az embereiddel, beszélgess velük a folyosón, kérd ki a véleményüket. Teremts alkalmat arra, hogy kötetlenebb keretek között is találkozzatok. Könnyebb lesz megértened és megismerned őket, ha nem csak a vállalati üléseken látod őket. Az empátia, a beleérzőkészség fejlesztésére pedig a szépirodalom rendszeres olvasása is hatékony eszköz.

4. Döntéshozatal

Ha nehezen hozol meg döntéseket és ez gyakran okoz neked fejfájást, akkor legjobb, ha gyakorlatiasan közelíted meg a kérdéseket. Az érveket akár erősségük szerint is súlyozhatod és számmá alakíthatod, hogy végül csak összeadnod kelljen az értékeket. Érdemes lehet pszichológus vagy coach segítségét is igénybe venned, ha számodra ez gyakran jelent nehézséget.

5. Szakmai tudás

Nem kell mindenben a legjobbnak lenned. Szükséges, hogy átlásd a folyamatokat és tisztában legyél az összefüggésekkel, értsd a szakzsargont. De nem kell bizonygatnod, hogy mindenben jobb vagy, mint a kollégáid. Akkor tudsz inspiráló munkakörnyezetet biztosítani számukra, ha elismered a szakértelmüket és adsz a véleményükre.

6. Nyitottság

Nyitottnak kell lenned az új megoldásokra, rugalmasan kell kezelned a váratlan helyzeteket és esélyt kell adnod az embereknek. Ha hajlamos vagy rá, hogy elzárkózz az innovációtól vagy az alaptermészetedtől idegen dolgoktól, akkor először a szemléletmódodon kell változtatnod. Haladj lépésekben: nem kell rögtön az egész cégedet új alapokra helyezned, ha fúj a változás szele, de ne mondj rögtön nemet. A nyitottság jegyében adj esélyt, szerezz több információt. Kérd meg azokat, akik támogatnák a változást, hogy tartsanak egy beszámolót az elképzeléseikről.

Ha többet tudsz a dolgokról, valószínűleg könnyebben is barátkozol meg velük, és ez hozzásegíthet a hatékonyabb és átgondoltabb üzleti döntések meghozatalához.

A TLF Capital portfóliótársaságai számára megteremtjük a feltételeket ahhoz, hogy a beosztottak és a vezetők egyaránt megfelelő képzéseken vegyenek részt. Összekapcsolunk azokkal a szakemberekkel, akik elismert, tudományosan alátámasztott módszerek segítségével képesek segíteni a cégen belüli mechanizmusok optimális kialakítását. Írj nekünk, és megbeszéljük a részleteket!