Mi a tőkebefektető? Húsvér Dagobert bácsi? Jóságos szamaritánus? Üzleti cápa, esetleg emberi bankautomata? A filmekben legtöbbször valahogy így ábrázolják őket. De a valóság ennél jóval összetettebb – és persze emberibb.

Ahhoz, hogy a vállalkozásodnak megfelelő üzleti befektetőt megtaláld, mindenekelőtt tudnod kell, hogy pontosan mire van szükséged. Mert a befektetőszerzés nem kizárólag a pénzről szól.

A jogi oldal

A vállalat kapcsolata a tőkebefektetővel lehet szorosabb és lazább, a részesedésszerzés azonban minden esetben az egyesség részét képezi. Ez azt jelenti, hogy a vállalatod a szerződéskötéstől kezdve már nem csak a tiéd – még ha csak néhány százalékot is adsz cserébe a befektetőnek.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogyan vehet részt a vállalat irányításával kapcsolatos döntések meghozatalában a tőkebefektető. Írtunk arról is, hogy a befektető bizonyos esetekben akár vétójoggal is élhet, amelynek köszönhetően bizonyos döntések nem hozhatók meg a beleegyezése nélkül.

Ez, és a többi jogi következmény, ami a befektető részesedési igényével együtt jár, elsőre ijesztő lehet. De a jogi biztosíték éppen ahhoz segíti hozzá a feleket, hogy a vállalat pénzügyeit és jövőjét érintő döntések minél racionálisabbak legyenek. Így garantálható, hogy a vállalat szempontjából mindig a lehető legkedvezőbb döntések születhessenek.

Partneri viszony

Ha egy angyalbefektető száll be a vállalkozás finanszírozásába, az az esetek többségében nem merül ki a tőke biztosításában. Az angyalbefektető ugyanis magánszemély, aki a saját vagyonát fekteti be és teszi kockára a vállalkozásod sikerességéért.

Ő nem csak a pénzt látja benned, ezért fontos, hogy te se úgy tekints rá, mint egy ATM-re. A TLF Capitalnál mi mindannyian tapasztalt üzletemberek és képzett pénzügyi szakemberek vagyunk, ezért tudjuk, hogy a sok pénz csak nagyon ritkán jelent megoldást azokra a problémákra, amikkel egy fejlődő vállalkozásnak szembe kell néznie.

Sokszor éppen az emberi tényezők gördítik a legtöbb akadályt a startupot alapító vállalkozók elé. Hiába a lehengerlő ötlet és a pénz, ha a meglévő csapat nem tud jól működni valamilyen okból. Ha megromlott a viszony az alapítók között, ha nem mindenki elég elszánt, ha hiányzik egy létfontosságú fogaskerék a gépezetből.

Azért jó, ha egy vállalat talál egy olyan befektetőt, aki maga is felnevelt már cégeket, ismeri a vállalatirányítás- és fejlesztés csínját-bínját, mert a segítségével elkerülhetők vagy orvosolhatók azok a problémák is, amikre szinte sosem gyógyír önmagában a pénz.

A befektető átfogóan és hatékonyan képes előremozdítani azokat a folyamatokat, amelyek valamiért nem működnek olyan jól, ahogyan egy kirobbanó fejlődésű, gyorsan növekvő vállalkozás esetében kellene.

Ez nem csak a humánerőforrással kapcsolatos kérdésekben jöhet jól, de akkor is, ha egy-egy nagyobb döntés vagy kockázatosnak tűnő változtatás, beruházás megtorpanásra késztetne. A befektető személyében olyan partnerre teszel szert, aki átlendít a holtpontokon, akinek a puszta jelenléte is azt sugallja neked és a környezetednek, hogy fontos, amit csinálsz.

Kapcsolatok

Az üzleti életben sokat jelentenek a megfelelő kapcsolatok. Ajtókat nyithatnak ki, felgyorsíthatnak bizonyos folyamatokat és segítségükkel megtalálhatod azokat, akikre igazán szükséged van. A TLF Capitalnál azt tapasztaltuk, hogy a portfóliótársaságaink számára óriási megkönnyebbülést jelent, hogy a kapcsolatainknak hála mindig megfelelő segítséget kaphatnak, akár jogi- vagy adózási kérdésekben is.

Mentoring

A pénzt jól kell tudni használni, amihez olyan ismeretekre és tapasztalatra van szükség, ami csak a legritkább esetben adott egy startupban. Ezek azonban tanulható dolgok. Ha ügyesen választasz tőkebefektetőt, akkor olyan tudást is szerezhetsz a pénz mellé, amit mások sok melléfogás árán és csak évek alatt szerezhetnek meg. Te azonban célzottan kaphatsz mentori támogatást azokon a területeken, ahol szükséges.

Ha úgy érzed, neked és a vállalkozásodnak éppen erre lenne szükségetek, akkor írj nekünk még ma!