Cikksorozatunkban a tőkebefektetéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és fogalmakat járjuk körül. Tisztán, érthetően – és főleg röviden. Mert az idő pénz. Ezt mi tudjuk a legjobban.

 

A különböző tőkebefektetési formák azoknak a startupoknak lehetnek fontosak, akik túl korai fázisban vannak ahhoz, hogy hitelképesek legyenek, vagy megfeleljenek az állami támogatások szigorú feltételeinek. Ha szeretnéd tudni, hogyan működik pl. a TLF Capital, olvass tovább!

A tőkebefektető cégeket elsősorban az különbözteti meg egymástól, hogy 

  1. honnan jön a pénz, 
  2. milyen szempontrendszer szerint döntenek afelől, kik tartozzanak a portfóliójukba.

Formális szervezetek

A formális tőkenyújtó szervezetek lehetnek kockázatitőke-társaságok, független/nem független kockázatitőke-alapok, amelyeket egy alapkezelő visz. A tőke pedig magántőkéből és intézmények (nyugdíj-, és egészségbiztosítók, bankok) szabad pénzeszközeiből tevődik össze. 

Ezekben az esetekben a befektetők kizárólag racionális, mérhető adatok alapján hozzák a döntéseket. Csak a kockázat és a várható profit a mérvadó számukra. 

Informális megoldások

Az informális befektetők körét elsősorban a 4f (founders, family, friends, fools), tehát jellemzően az alapítókkal személyes kapcsolatot ápoló invesztálók adják. 

Rajtuk kívül pedig ebbe a csoportba tartozik a TLF Capital is, vagyis az üzleti angyalok.

A kezdő bizniszek jótevői: az angyalbefektetők

Az üzleti angyalok vagy angyalbefektetők magánszemélyek, akik a saját pénzüket fektetik be – és ezen kívül a szakmai, üzleti, vállalatirányítási tapasztalatukat, jogi képviseletüket, és kiterjedt kapcsolati hálózatukat is. 

A TLF Capital üzleti angyalai is olyan üzletemberek, akik a saját bőrükön tapasztalták, hogyan kell elindítani és megerősíteni egy vállalkozást. 

Ismerjük a buktatókat, és rájöttünk, hogyan lehet sikeresen átjutni rajtuk. 

Ha kell, részt veszünk a portfóliótársaságaink életében. Tanácsokat adunk, javaslatokat teszünk és biztosítjuk az üzleti tapasztalatot, ami csak hosszú évek alatt megszerezhető.

De főleg abban különbözünk a kockázati tőkebefektetőktől, hogy számunkra a befektetéssel kapcsolatos döntés emocionálisan (is) vezérelt: nagy szerepet játszik benne az intuíció, a vállalat által képviselt értékrend, az ötletbe vetett hit, a közös lelkesedés. 

Valamint az alapító karizmája – a kitartása, merészsége és elhivatottsága. 

Minket angyalbefektetőként az vezérel, hogy olyan ötleteknek biztosítsunk termőtalajt, amelyek az egészségügy, szolgáltatási szektor és az élelmiszeripar területén képesek új nézőpontokból megközelíteni meglévő problémákat, és ezekre megoldást kínálnak. 

Barátai vagyunk mindazoknak, akik lendülettel és találékonysággal teremtenek új világot. 

Ha érdekel, pontosan milyen módon járulhatunk hozzá a sikeredhez, kattints a Szolgáltatások menüpontra!

Azt kapod, amire szükséged van

Amiben a tőkebefektető cégek minden formája hasonlít, az az, hogy részesedést kérnek cserébe az általuk biztosított tőkéért.

Ez egy hosszú távú üzleti kapcsolat (3-10 évig is összekötheti a feleket), amiben a tőkebefektető célja, hogy közösen, az alapítókkal együtt vigye sikerre a vállalatot. 

Mi, a TLF Capitalnál épp ezért azokon a területeken nyújtunk megfelelő támogatást, amelyeken szükséges – legyen szó pénzügyi, jogi, vagy szakmai kérdésről.  

A befektetésnek köszönhetően az üzleti sikered közös érdekünkké válik. Számíthatsz a tapasztalatunkra, a tanácsainkra és az együttműködésünkre, amikor csak kell.

Mit gondolsz, téged keresünk? Akkor írj nekünk!

 

 

Forrás:

Képek: https://unsplash.com 

https://forbes.hu/extra/startup-szotar

https://www.hvca.hu/documents/TBKalauz_2020_NET_final.pdf

https://capavadasz.blog.hu/2020/07/16/angyalbefekteto